Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A villanykörte összeesküvés
  2011-07-14 19:37:09, csütörtök
 
 




A VILLANYKÖRTE ÖSSZEESKÜVÉS - A TERVEZETT ELAVULÁS TÖRTÉNETE


Ohio Shelby nevű városkájában 1895 körül készült az a villanykörte, amely a Livermore-i tűzoltóállomáson 1901 óta folyamatosan ég. A feltatláló, Adolpher Chaillet olyan izzószálat alkotott, amely nagyon sokáig tud világítani. Hogy ezt mivel érte el, örökre titok maradt.

1924 karácsonyán Genfben megalakult az első világméretű kartell, amelynek célja azt volt, hogy teljesen irányítása alá vonja az villanyégők gyártását. A Phoebusnak nevezett társulás tagjai felosztották egymás között a világpiacot. Legfőbb érdekük az volt, hogy a fogyasztók minél gyakrabban cseréljenek izzót, nem pedig az, hogy egyre jobb minőségű, örökké működő termékeket dobjanak piacra. Ezért úgy döntöttek, hogy le kell rövidíteni az addig akár 2500 órát is bíró villanykörték élettartamát 1000 órára. Bizottságot is alakítottak, amelynek feladata az volt, hogy technikai úton biztosítsa, hogy a lámpák ne legyenek képesek 1000 óránál tovább világítani.

Read more: http://www.jovo_technikaja.abbcenter.com/?cim=1&id=112814#ixzz2czhOnyaG
By Morgó Sapiens - Posted on 18 június 2011

Link



A tervezett elavulás története:

"A fogyasztói társadalom három alappillére: a reklám, a tervezett elavulás és a hitel. A mostani generációknak úgy tűnik csupán annyi szerepe van az életben, hogy minél több hitelt vegyen fel, hogy olyan dolgokat vásároljon vele, amire nincs szüksége. Ennek szerintem nem sok értelme van. A gazdasági növekedés társadalmának kritizálói rámutatnak, hogy ez hosszú távon fenntarthatatlan, ugyanis égbekiáltó ellentmondáson alapul. Aki azt hiszi, hogy a végtelen növekedés fenntartható egy véges bolygón, az őrült, vagy közgazdász."

Egy újabb film kommentár nélkül.





Link


Link


A videó Arte tulajdonában álló anyagot tartalmaz, aki letiltotta azt az országodban szerzői jogi okok miatt. Sajnálom!
Helyette:


Link








A villanykörte-összeesküvés

A Cosima Dannoritzer által rendezett dokumentumfilm, A villanykörte-összeesküvés mutatja be a fogyasztói társadalom egyik legnagyobb trükkjét.

Ha elromlik egy elektromos berendezésünk, ahelyett,hogy megjavíttatnánk, inkább újat veszünk. Egy alkatrész kicserélése ugyanis kétszer, háromszor annyiba kerül, mint egy teljesen új készülék. Ha így teszünk, mi is áldozatává válunk a tervezett elavulásnak: annak a rejtett mechanizmusnak, amelyre fogyasztói társadalmunk épül.

Az életben a legfontosabb feladatunk, hogy minél többet vásároljunk. Hitelre. Olyan dolgokat, amikre valójában nincs szükségünk. Olyan társadalomban élünk, ahol a növekedés nem az egyén szükségleteinek kielégítését szolgálja, hanem csupán az öncélú növekedést.

A tervezett elavulás az 1920-as években kezdődik. Ekkortól rövidítik le szándékosan a gyártók az áruk élettartamát szándékosan azért, hogy növeljék a fogyasztói igényeket. A villanykörtének például szándékosan lerövidítették az élettartamát 1000 órára. A tervezők és mérnökök új célok és értékrend felé fordultak: visszaültek a tervezőasztalhoz, hogy valami sokkal törékenyebbel és silányabbal álljanak elő.







100 éves égő és nem szakadó harisnya

A világon legrégebben működő villanykörte a kaliforniai Livermoorban található. A helyiek 1972-ben döbbentek rá, hogy a tűzoltóállomáson égő villanykörte egészen különleges darab: 1901 órán át világít folyamatosan. Némileg ironikus, hogy az izzót figyelő webkamerákból azóta már kettő is elhasználódott. A villanykörtét az Ohio-i Shelby városában gyártották, valamikor 1895 körül.

1924 karácsonyán azonban minden megváltozott. Egy genfi irodában megalapították a történelem első világméretű kartelljét. A cél a villanykörtepiac szabályozása és a világpiac felosztása volt. A kartell a Phoebus nevet kapta. Tagja volt a világ összes villanykörte-gyártó cége, még a gyarmatokon is. A cél olyan szabadalmak kialakítása volt, melyekkel szabályozható a gyártás, és legfőképpen: irányíthatóak a fogyasztók. A gyártók szempontjából annál jobb, minél többször cserél villanykörtét a vásárló: ha az izzók hosszú élettartamúak, az gazdasági veszteséget okoz.

Az izzógyártók kezdetben még izzóik hosszú élettartamára alapozták reklámjaikat. A Thomas Edison által a 19. században létrehozott első izzók élettartama 1500 óra körül mozgott. 1924-re, amikor a Phoebus megalakult, azt találták ki, hogy az izzók élettartamát egységesen 1000 órára kell csökkenteni - olvashatjuk a kartell belső dokumentumaiban. Az aláírók közt ott van a Phillips és az Osram is. Azok a tagok, akiknek izzói élettartama magasabb volt az elvártnál, büntetést fizettek.

A következő években naiv feltalálók egész sora nyújtotta be szabadalmát tartósabb izzók feltalálására. Volt köztük olyan is, amelyik 100 000 órán át működött volna. Egyik sem jutott el a megvalósításig.

A tervezett elavulás jelensége egyidős a tömeggyártás, és a a fogyasztói társadalom megjelenésével. Az 1929-es new yorki tőzsdekrach után is ezzel a jelenséggel próbáltak még véget vetni a válságnak. Bernard London elképzelése szerint minden termék rendelkezett volna egy meghatározott élettartammal, melynek lejárta után a terméket hivatalosan selejtnek nyilvánítják. A vásárlók ezeket egy állami szervezethez adták volna le megsemmisítés céljából... Szerencsére London elképzelése sosem valósult meg.

Az ötlet az '50-es években bukkant fel újra, azonban egy lényeges csavarral megbolondítva. Nem kötelezték a vásárlókat, inkább rávezették őket az újabb termékek megvásárlására, divat lett újabb és újabb termékeket beszerezni (mint manapság évente új telefont venni).

Európában a gyártók arra törekedtek, hogy olyan ruhákat gyártsanak, amiket az ember egy életen át hordhat nélkül, hogy le kellene cserélnie. Amerikában ezzel szemben az volt a cél, hogy a fogyasztók egy bizonyos idő után egyszerűen megunják a termékeket, és lecseréljék őket.

A mai mérnökök óráin a tervezett elavulás a tananyag szerves részét képezi. Manapság azonban már ,, a termékek életciklusaként" emlegetik a folyamatot.

1940-ben a Dupont gyár forradalmian új anyagot talált fel: a nájlont. Az ebből az anyagból készült harisnya olyan erős volt, hogy akár autókat is lehetett vontatni vele. A gond éppen az volt velük, hogy tartósak voltak. A nők imádták, hogy soha nem szakad el, a gyártók viszont pont emiatt nem tudtak eleget eladni belőle. Ezért a mérnököket visszaültették a tervezőasztalhoz: a cél az volt, hogy olyat tervezzenek, amin a szem is könnyebben felszalad.

Ezzel szemben a keleti blokkban egész másfajta gazdaság létezett, a tervezett elavulás fogalma nélkül. Az egész rendszer akadozott és folyamatos nyersanyaghiánnyal küzdött. Ezért a termékeket úgy gyártották, hogy minél tovább jók legyenek, s ne kelljen újat gyártani belőlük. A Régi NDK-ban törvény írta elő, hogy a régi hűtőknek és mosógépeknek 25 évig működniük kell. (Ezért van az, hogy míg a manapság vásárolt divatos porszívó egy-két év után feladja a harcot, nagymamáink Rakétája még ma is működik, ráadásul jobban szív, mint mai utódja.)

1989 után azonban az egykori szocialista blokk országai is ugyanolyan lelkes fogyasztókká váltak, mint nyugati társaik... A modern fogyasztót azonban valami megkülönbözteti a korábbi emberektől: képes az önszerveződésre. Manapság egyre több zöld szervezet hívja fel a figyelmet a megújuló energiák és az újrahasznosítás fontosságára. A kérdés csak az, csatlakozunk-e hozzájuk.

forrás: A villanykörte-összeesküvés - a tervezett elavulás története c. film
képek: documentaryden.com

Link








 
 
0 komment , kategória:  Média  
Címkék: tervezőasztalhoz, fenntarthatatlan, tűzoltóállomáson, villanykörtepiac, villanykörtének, megkülönbözteti, önszerveződésre, megjavíttatnánk, újrahasznosítás, életciklusaként, dokumentumaiban, szükségleteinek, megjelenésével, megalapították, megvalósításig, elhasználódott, visszaültették, lerövidítették, ellentmondáson, dokumentumfilm, documentaryden, mechanizmusnak, megvásárlására, élettartamúak, villanykörtét, élettartammal, megbolondítva, társadalomban, szabályozható, szempontjából, irányíthatóak, webkamerákból, generációknak, törékenyebbel, társadalmának, élettartamára, első világméretű, villanyégők gyártását, fogyasztók minél, addig akár, tervezett elavulás, fogyasztói társadalom, mostani generációknak, gazdasági növekedés, végtelen növekedés, véges bolygón, újabb film, videó Arte, országodban szerzői, elektromos berendezésünk, alkatrész kicserélése, tervezett elavulásnak, VILLANYKÖRTE ÖSSZEESKÜVÉS, TERVEZETT ELAVULÁS TÖRTÉNETE, Ohio Shelby, Adolpher Chaillet, Morgó Sapiens, Cosima Dannoritzer, Ohio-i Shelby, Thomas Edison, Bernard London, Szerencsére London, Régi NDK-ban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Búzaszentelés  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Tehetségtelen gyerek nincs.  Föld napja április 22  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Becsüld meg azt amid van,...  A fák lelke  Beney Zsuzsa  Beney Zsuzsa  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  Pillangó  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szent György napi hiedelmek, s...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjt  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Jó éjszakát  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  A lelki élet nem arról szól, ....  Emlék  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Föld napja április 22  Gábor Dénes gondolata  A lelki élet nem arról szól, ....  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  William Shakespeare idézet  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Amit átélünk,  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlék  Április 22. a Föld napja,  Palóc Grand Canyon  Semmit ne higgy el  Becsüld meg azt amid van,...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Bizonyos kulturális szint nélk...  Mindenünk, amink van, amit sze...  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  A fenyő nem szép fa, (...)  Szép estét kedves látogatóimna...  A föld szépségéért  Mindenünk, amink van, amit sze...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Jó éjszakát  Gaál Viktor gondolata  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Föld napja április 22  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Életművészet  Ahogy emelkedik a rezgés...  Ma a legtöbb civilizált ember ...  A Gömb  Vannak arcok  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
első világméretű, villanyégők gyártását, fogyasztók minél, addig akár, tervezett elavulás, fogyasztói társadalom, mostani generációknak, gazdasági növekedés, végtelen növekedés, véges bolygón, újabb film, videó Arte, országodban szerzői, elektromos berendezésünk, alkatrész kicserélése, tervezett elavulásnak, rejtett mechanizmusnak, legfontosabb feladatunk, egyén szükségleteinek, öncélú növekedést, 1920-as években, áruk élettartamát, fogyasztói igényeket, villanykörtének például, élettartamát 1000, világon legrégebben, kaliforniai Livermoorban, helyiek 1972-ben, izzót figyelő, genfi irodában, történelem első, villanykörtepiac szabályozása, világpiac felosztása, világ összes, gyártók szempontjából, izzók hosszú, gazdasági veszteséget, izzógyártók kezdetben, izzók élettartamát, kartell belső, aláírók közt, következő években, jelenséggel próbáltak, meghatározott élettartammal, terméket hivatalosan, vásárlók ezeket, állami szervezethez, lényeges csavarral, újabb termékek, gyártók arra, tananyag szerves, anyagból készült, gond éppen, volt velük, gyártók viszont, mérnököket visszaültették, keleti blokkban, egész rendszer, régi hűtőknek, manapság vásárolt, egykori szocialista, modern fogyasztót, korábbi emberektől, megújuló energiák, újrahasznosítás fontosságára, kérdés csak, tervezőasztalhoz, fenntarthatatlan, tűzoltóállomáson, villanykörtepiac, villanykörtének, megkülönbözteti, önszerveződésre, megjavíttatnánk, újrahasznosítás, életciklusaként, dokumentumaiban, szükségleteinek, megjelenésével, megalapították, megvalósításig, elhasználódott, visszaültették, lerövidítették, ellentmondáson, dokumentumfilm, documentaryden, mechanizmusnak, megvásárlására, élettartamúak, villanykörtét, élettartammal, megbolondítva, társadalomban, szabályozható, szempontjából, irányíthatóak, webkamerákból, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6268
  • e Hét: 26087
  • e Hónap: 65908
  • e Év: 243783
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.